Pozovite nas: +381 11 26 23 046

                        +381 69 24 34 000

FacebookEng-flagSrp-flag

Italijanski

Italijanski jezik (ital. italiano ili ital. lingua italiana) je romanski jezik, koji govori oko 62 miliona ljudi, od kojih većina živi u Italiji.

Standardni italijanski temelji se na firentinskom narečju. Ima duple (ili duge) suglasnike, kao latinski (za razliku od drugih romanskih jezika, kao francuski i španski). Kao i kod drugih romanskih jezika, izuzev francuskog, naglasak reči je različit. Piše se latinicom.

Italijanski je službeni jezik u Italiji i San Marinu, kao i u Švajcarskim kantonima Tićino i Graubinden (Griđoni).

Italijanski je uz latinski drugi službeni jezik u Vatikanu, uz slovenački i u slovenačkim primorskim opštinama Koper, Izola i Piran, te se uz hrvatski koristi i u Istri gde živi italijanska manjina. Dosta je raširen i među potomcima iseljenika u Luksemburgu, SAD-u i Australiji. Takođe je široko razumljiv i podučavan na Malti, gde je bio jedan od službenih jezika do 1934. kad ga je zamenio engleski. Mnogo manje se govori u bivšim afričkim kolonijama Italije, kao što su Somalija, Libija i Eritreja.

Zvanični jezik Italije, San Marina i jednog dela Švajcarske, italijanski je peti strani jezik koji se uči u školama u svetu. Izuzetno je melodičan te se lako uči, a posebno privlači pažnju zbog bogate italijanske kulture: italijanski je jezik umetnosti, kancona, opere, ljubavi, filma, mode i kulinarstva. Italijani kao narod su veseli, šarmantni, rečiti, elegantni, zabavni, i nadasve, večiti kavalijeri. Dođite kod nas da zajedno upoznamo italijanki jezik i kulturu kroz časove na kojima ćete, kroz odmor i zabavu, moći barem na kratko da zavirite u dolce vita na italijanski način.  

Koristimo udžbenike Allegro, Progetto italiano, Grammatica pratica della lingua italiana...

 

www.bisc.rs

info@bisc.rs

Uzun Mirkova 3, 11 000 Beograd

tel.  +381 11 26  23 046

mob. +381 69 24 34 000

FacebookTwitterEng-flagSrp-flag

c 2015 by Bisc-Belgrade International Study Center Created with bg.in.rs

BISC - LogoBISC - Logo

Italijanski

Text Box: Kursevi jezika/Privatni časovi     Testovi     Stalni popusti/Promocije     Ostale usluge    Cenovnik    Kontakt
Twitter