Pozovite nas: +381 11 26 23 046

                        +381 69 24 34 000

FacebookEng-flagSrp-flag

Grčki

Helenska republika, Grčka ili Elada, oduvek je predstavljala zemlju uzbudljivih priča, prošlosti i interesantnih događaja današnjice. Poznati po dobroj muzici, ukusnoj hrani začinjenoj mirisom mora, Grci su narod sa dugom istorijom i ogromnom željom da istraju u dobrom raspoloženju još dugo.

Po mišljenju mnogih, Grčka je iznedrila najvrednija svetska bogatstva: Ilijadu i Odiseju, dela kroz koja su postavljene odrednice grčke kulture; niz značajnih arheoloških nalazišta poput Knososa sa čuvenom palatom prema legendi zvanoj  Minotaurov lavirint, Partenon i Akropolj, Diskobolos vajara Mirona kao i Olimpijske igre. Čuveni su starogrčki pisci Eshil, Euripd, Plutarh kao i grčki stvaraoci savremenog doba Jorgos Seferis, dobitnik Nobelove nagrade 1963. godine, Nikos Kazantsakis, Konstantin Kavafis i drugi. Zevs, Hera, Afrodita, Prometej, Hefest neki su od likova priča koje čine nadaleko poznatu grčku mitologiju. 

Grčki jezik spada u indoevropske jezike koji se sreće već oko 14. veka p.n.e. u kritskim zapisima poznatim kao Linearno B pismo.

Po vremenu se deli na:

- starogrčki (na kome su napisana klasična književna dela poput dela Homera, Pindara kao i dela velikih grčkih mislilaca Sokrata, Platona i mnogih drugih

- srednjegrčki (vizantijski)

- novogrčki 

Savremeni grčki ili novogrčki jezik je živi i jedan od najbogatijih jezika današnjice sa fondom od preko 600 000 reči. Zapravo, savremeni grčki je dosta pojednostavljena verzija starogrckog jezika.

U periodu od 1834. do 1976. razvija se katarevusa, jezik prisutan u zvaničnim dokumentima i književnim delima, dosta drugačiji od svakodnevnog govora Grka i kojim bi se grčki vratio na klasični oblik. Iste godine prihvaćen je kao zvanični jezik i nazvan dimotiki, koji predstavlja i govorni jezik današnje, savremene Grčke.

Za pisanje Grci koriste alfabet iz 8. veka p.n.e. koji se sastoji od 24 slova. Zvanični je jezik Grčke kao i južnog dela Kipra. Ima veliki broj govornika širom Balkana, najviše u Makedoniji i Albaniji. 

Grčka može da se pohvali i ukusnom hranom i bogatim pićem, poput uza, metakse i recine. Dobro poznata feta, maslinovo ulje, giros i suvlaki, ali i  mnogobrojne poslastice poput baklava, alve, kadaifa - neizostavni su na grčkoj trpezi. Sve to dobro uokviri čuveni grčki ples sirtaki i originalna buzuki muzika. Učenje grčkog jezika svakako će, bar za momenat, doneti dah Mediterana i do Vas.

www.bisc.rs

info@bisc.rs

Uzun Mirkova 3, 11 000 Beograd

tel.  +381 11 26  23 046

mob. +381 69 24 34 000

FacebookTwitterEng-flagSrp-flag

c 2015 by Bisc-Belgrade International Study Center Created with bg.in.rs

BISC - LogoBISC - Logo

Grčki

Text Box: Kursevi jezika/Privatni časovi     Testovi     Stalni popusti/Promocije     Ostale usluge    Cenovnik    Kontakt
Twitter