Pozovite nas: +381 11 26 23 046

                        +381 69 24 34 000

FacebookEng-flagSrp-flag

Japanski jezik

Japan je veoma interesantna zemlja, tehnološki veoma napredna i istorijski veoma bogata. Mnogi su se upoznali sa Japanom putem mange i gledajući anime, a neki baveći se borilačkim veštinama. Japanci svoju državu zovu Nihon ili Nippon.

Japanski jezik (日本語nihonho) službeni je jezik Japana, a govori se i u delovima Kine i Koreje koji su dugo bili pod japanskom vlašću, kao i u područjima gde živi dosta japanskih emigranata (SAD, Brazil). Nastao je od sledećih reči:

·          (ni, niči) - dan, sunce

·         (hon) - izvor, izvori; knjiga, knjige

·         (go) - reč, jezik, govor

 

Reč nihon (日本) znači Japan, a nihongo (日本語) u bukvalnom smislu jezik Japana.

 

Zbog razvitka u dugogodišnjoj izolaciji (na japanskim ostrvima), teško je naći bilo kakve veze između japanskog i nekog drugog jezika. Japanski zajedno sa rjukju jezicima spada u japansku jezičku porodicu. Priznavanjem rjukju jezika kao posebnih od strane lingvista, japanski jezik se u naučnoj literaturi sve manje svrstava u izolovane jezike, a kad uskoro rjukju jezici budu u potpunosti standarizovani, japanski jezik će i zvanično izaći iz klasifikacije koja ga svrstava u izolovane jezike, a u novoj klasifikaciji će se sa pravom pojaviti kategorija „japanska porodica jezika“.

Piše se ideogramima (kanji) i u zvaničnoj upotrebi su u Japanu, ovo ime piše se sa dva znaka od kojih prvi označava Sunce, a drugi knjigu ili poreklo.Odatle je Japan u svetu poznat kao „Zemlja izlazećeg Sunca“.

 

Imaju tri pisma: Kanđi što bukvalno znači kineski znaci. To su ideogrami, primljeni iz Kine, koje Japanci upotrebljavaju sa svoja dva slogovna pisma hiraganom i katakanom, stvorena u 9. veku. I hiragana i katakana imaju po 46 slogova ili glasova.

O Japanu uvek ima nešto novo da se sazna  bilo to sa jezičke strane, istorijske, tehnološke ili kulturološke. Pridružite nam se u otkrivanju jezika i kulture ove lepe zemlje.

 

www.bisc.rs

info@bisc.rs

Uzun Mirkova 3, 11 000 Beograd

tel.  +381 11 26  23 046

mob. +381 69 24 34 000

FacebookTwitterEng-flagSrp-flag

c 2015 by Bisc-Belgrade International Study Center Created with bg.in.rs

BISC - LogoBISC - Logo

Japanski

Text Box: Kursevi jezika/Privatni časovi     Testovi     Stalni popusti/Promocije     Ostale usluge    Cenovnik    Kontakt
Twitter